Agro- en food trends 2019

geschreven door Froukje Schell op 11 december 2018
2019 staat voor de deur en dus verschijnen overal weer trends voor het nieuwe jaar. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij selecteerden enkele van de belangrijkste agro- en food trends.

Vegetarisch/veganistisch
Vegetarische en veganistische gerechten bestaan allang niet meer alleen uit een blaadje sla. Chefkoks en vegetarische thuiskokers proberen echte vleeseters een plantaardig gerecht voor te schotelen dat niet onder doet voor een lekkere biefstuk of sappig kippetje. De kunst is om zó te koken dat het vlees niet gemist wordt. Dat kan bijvoorbeeld door te roken, grillen, roosteren of marineren. Ook Facebook, Instagram en Pinterest staan boordevol verrassende en veelzijdige vegetarische en veganistische gerechten.

Verpakkingen
Er komt steeds meer aandacht voor de grote hoeveelheid plastic die wij met z'n allen gebruiken. Langzaam worden mensen bewuster van de gevolgen. Voor onszelf, voor dieren, maar zeker ook voor het milieu. Minderen is echter niet altijd even makkelijk, ons foodsysteem kan niet zonder plastic. En plastic brengt ook voordelen zoals gemak en een langere houdbaarheid met zich mee. Toch zien we steeds meer herbruikbare verpakkingen, plasticvrije winkels of biologisch afbreekbare materialen. We zijn er nog lang niet, maar uiteindelijk zullen we met z'n allen aan een nieuw verpakkingssysteem moeten werken.

Paddenstoelen
Paddenstoelen spelen steeds vaker een hoofdrol in een maaltijd. Enerzijds omdat ze van nature veel umami bevatten en daarmee smaak toevoegen in plaats van bekende smaakmakers als zout of peper. Anderzijds is de unieke, vlezige structuur zeer geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld burgers, met als doel vleesreductie of zelfs vleesvervanging. De verwachting is dan ook dat het assortiment paddenstoelen de komende jaren sterk gaat groeien en dat paddenstoelen een grote rol gaan spelen in verwerkte producten.

Food swaps
Pizza, pasta, chips en ijs, we vinden het lekker maar weten ook dat deze producten ongezond zijn. Binnen de trend food swaps worden ongezonde componenten van een gerecht vervangen door een gezondere variant. En zo ontstonden pizzabodems van bloemkool, spaghetti van courgette, chips van groenten en ijs van avocado, aansluitend bij de wensen van de hedendaagse consumenten.

Innovatie
Innovaties in de foodwereld zijn niet meer bij te houden. Bijna dagelijks liggen er nieuwe producten in de supermarkten. Ondernemers in de agro- en foodwereld dienen in dit snelle tempo mee te gaan. Afwachten is geen optie meer, lef tonen is het nieuwe ondernemen!

No waste
Er belandt té veel voedsel op de afvalhoop en steeds meer mensen maken zich daar druk om. Er ontstaan nieuwe initiatieven die voedselverspilling tegengaan. 'Minder mooie' producten worden tegen een gereduceerd tarief verkocht, restproducten krijgen een waardige plaats in de voedselketen, bedrijven maken soepen en sauzen van groentes die anders je bord niet zouden halen, overschotten worden door instanties aangeboden aan mensen die minder bedeeld zijn,
steeds meer restaurants werken met 'doggybags' en in de supermarkt kun je producten die tegen de t.h.t. datum aanlopen goedkoper verkrijgen. 

Bronnen
Marielle Bordewijk
Voor de wereld van morgen