Boer zoekt opvolger

geschreven op 14 december 2016
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte onlangs bekend dat de meeste boeren van 55 jaar en ouder geen opvolger hebben. In de varkenshouderij heeft 62,8 procent van de bedrijven met een bedrijfshoofd boven de 55 geen opvolging.

Onder hen is ook varkenshouder Jan Vissers uit Panningen. In een interview dat Ank met hem had voor het vakblad Stal & Akker vertelde Jan over wat dit met hem doet. “Ik begrijp dat mijn kinderen niet staan te trappelen. Zij weten als geen ander dat wij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moeten werken en dat ons inkomen verre van riant is. Ik ben ervan overtuigd dat dit de belangrijkste reden is dat veel varkensbedrijven geen opvolger hebben.”

Jan en zijn vrouw Hilde hebben echter wel een ‘plan B’: zij zijn op zoek naar een externe opvolgingskandidaat. “We hebben regelmatig stagiairs; misschien zit daar iemand tussen. Ons plan is om een eventuele kandidaat beetje bij beetje in het bedrijf te laten komen, vervolgens kan ik langzaam afbouwen. Het belangrijkste is dat we een klik hebben met iemand; het gevoel moet goed zijn.”