UIT DE PEN: Drops goes Great-Britain and Italy

geschreven op 13 december 2016

Groot Brittannië
Begin oktober bracht Ank een bezoek aan Groot-Brittannië, waar zij een tiental bedrijven bezocht; onder meer enkele bloemen- en plantentelers, twee fruitbedrijven een fruitverwerker, een bakkerij en een slagerij stonden op het programma. Deze artikelen verschenen de afgelopen periode in diverse vakbladen. ‘Hot item’ was natuurlijk de Brexit; elders in deze nieuwsbrief kunt u lezen hoe Britse ondernemers aankijken tegen het aanstaande vertrek uit de Europese Unie.

Italië
In november stonden enkele interviews op Italiaanse bedrijven op de agenda; Ank bezocht een pot- en perkplantenteler, een plantenteler en een vruchtboomkwekerij. Ook maakte zij voor Bakkerswereld een verslag van de patisseriecultuur in Verona. Rode draad hierbij waren de inspirerende verhalen van ondernemers; hoe bijzonder is het bijvoorbeeld dat een bedrijf eigendom is van de katholieke kerk?

De buitenlandse interviews leverden niet alleen mooie artikelen op, maar ook een schat aan kennis en inspiratie én een bredere blik en visie op de internationale tuinbouw. En dat is misschien wel de grootste winst..!


En er komt nog meer uit de pen van Drops, een impressie:

Jupiter in de spotlights
Ank van Lier verzorgt al enkele jaren de content voor de nieuwsbrieven van Jupiter; één van de belangrijkste uitzendorganisaties voor Poolse werknemers in Zuidoost-Nederland. Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de editie die voor kerst zal verschijnen. Middels de nieuwsbrief wil Jupiter zich profileren en (potentiële) klanten informeren over haar activiteiten en diensten.

HOT naar een hoger plan
Als partner in Tuinbouwteksten schrijft Ank regelmatig artikelen voor de website van Coalitie HOT (Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector). Deze coalitie, waarin onder meer FloraHolland, de Rabobank en het Ministerie van Economische Zaken vertegenwoordigd zijn, wil ‘een krachtige bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Nederlandse glastuinbouwcluster tot een slimme, schone en sterke topsector’. Zie ook: www.coalitiehot.nl.

Geurhinder en volksgezondheid leidraad in geurwetgeving
Ingegeven door onder meer maatschappelijke onrust en de uitkomsten van recente gezondheidsonderzoeken scherpen steeds meer gemeenten in Zuid-Nederland de geurnormen voor veehouderijen aan. Vooral in Brabant worden agrarische ondernemers steeds meer in het nauw gedreven. Feit is dat de eventuele geurhinder die omwonenden ervaren en de effecten op de volksgezondheid meer en meer de leidraad worden bij het vaststellen van de geurwetgeving. Dit zal ook doorklinken in de nieuwe Omgevingswet, waar de Wet geurhinder en veehouderij in 2019 in wordt ondergebracht.

Ank schreef diverse artikelen over deze materie, onder meer voor de vakbladen Stal & Akker, PigBusiness en Pluimveeweb.