TREND ROOTS: weet u wat u eet?

geschreven door Froukje Schell op 13 september 2016

Drops is continu alert op de ontwikkelingen in de markt. We bundelden onze bevindingen in een trendboek; 'Trendvoer voor de Trendboer' en lichten de trends hieruit op onze website een voor een toe. We nemen u mee in de trend 'Roots'. 

ROOTS

Vroeger wist iedereen in een dorp wie de plaatselijke boer was en hoe hij omging met zijn gewassen of dieren. Dat is in de loop der jaren veranderd. Veel mensen weten niet waar hun voeding vandaan komt en of deze veilig, goed en gezond is. Juist die onwetendheid heeft ervoor gezorgd dat de consument van tegenwoordig wél weer geïnteresseerd is in het verhaal achter een product; de afkomst van een product is weer belangrijk. Dit resulteert erin dat de burger de boer weer leert kennen, en dat zorgt voor transparantie in de voedselketen. Ook supermarkten laten op verpakkingen steeds vaker het land van herkomst of woorden als boer, farmer of boerderij terugkomen. Kortom: lokale producten winnen aan terrein en alle tekenen wijzen erop dat deze trend de komende jaren verder zal doorzetten! 

Initiatieven
Er zijn talloze voorbeelden van organisaties die inspelen op de trend ROOTS. In ons trendboek komen deze uitgebreid aan bod. Twee initiatieven willen we hier echter al toelichten; People’s Farm en Ruyghveen. Relaties van Drops waar het volledige bedrijfsconcept om de trend ROOTS draait. 

People’s Farm
People’s Farm is een regionale producent van biologische seizoensgroenten. In de moestuin in Maasbree staan maar liefst 30 verschillende soorten groenten, die wekelijks via ’t Verskratje terechtkomen bij lokale consumenten. De groenten in ’t Verskratje zijn gegarandeerd vers; vandaag geoogst in de moestuin is morgen in ’t Verskratje. People's Farm houdt de consument op de hoogte van haar werkzaamheden via bijvoorbeeld sociale media en een nieuwsbrief.  Zo zien klanten hoe hun groentes worden gezaaid, verzorgd, groeien en vervolgens worden geoogst. 

Ruyghveen
Ruyghveen, vlees met Peelkarakter is heerlijk vlees uit de Limburgse Peel. Van big tot braadworst; slager, slachter en veehouders zijn allemaal afkomstig uit de Peel en de keten is op en top transparant. Deze nauwe ketensamenwerking staat garant voor smaak en kwaliteit.