COLUMN: 't is wel leuk!

geschreven door John Korsten op 13 september 2016

Deze kreet staat al jarenlang op het krijtbord in ons kantoor en geeft misschien wel het beste weer waarom ik actief ben in de dynamische agrowereld. Bijna tien jaar geleden begon ik als ondernemer, ik weet het nog goed. Daar zat ik dan: vanuit een prachtig groot bedrijf naar een eigen kantoortje met enkel een bureau, kast en laptop; ‘alleen op de wereld’. Ik had natuurlijk wel een achtergrond in de agrosector, maar de rest van de markt was mij nog onbekend. Ik ging op zoek naar uitdagingen, legde nieuwe contacten, vertelde wat ik zou kunnen betekenen voor ondernemers… Ofwel: ik zette de eerste stappen in een nieuwe wereld, waarin het contact met en het vertrouwen van mensen -de spreekwoordelijke ‘klik’- centraal staat. Soms ging het moeizaam, terwijl het andere keren positief liep. Het was ‘op en af’ in dat eerste jaar, maar ‘doorgaan, vooral doorgaan’ bleef het credo. 

In het tweede jaar verhuisde ik naar onze huidige locatie, mijn netwerk groeide, ik verwelkomde mijn eerste medewerkster en er ontstonden zelfs ambassadeurs voor Drops, ongekend! Waar ik altijd al van overtuigd was, werd in deze periode keer op keer bevestigd; het draait om mensen in onze sector. In succesvolle organisaties zijn de mensen belangrijker dan de omzet. Al bepaal je nog zoveel regels, maak je structuren om iets vlekkeloos te laten verlopen of stel je kaders op; zonder de drive van de mensen die het moeten uitvoeren, werkt het allemaal niet. Waar mensen elkaar prikkelen, onderling praten en samen presteren, daar zit het echte kapitaal!

Waar mensen elkaar prikkelen, onderling praten en samen presteren, daar zit het echte kapitaal!’

Vaak zie ik initiatieven waarbij enthousiaste ondernemers zich samenpakken en hard maken voor een gezamenlijk doel, een nieuw concept of een andere koers. Ze hebben een goed idee, geloven hierin en gaan, gedreven door hun motivatie, samen aan de slag.  ‘We zien wel waar het schip strandt’, heb ik weleens horen zeggen. Maar ik weet zeker dat die schepen niet stranden, maar op volle kracht doorvaren. Juist omdat de mensen die erbij betrokken zijn hun passie in het initiatief leggen. Mensen geven energie, véél energie. Als je die energie weet in te zetten voor je bedrijf, project of initiatief, ben je al een heel eind op weg.

Als Drops nemen wij de rol van ‘energieopwekker’ maar wat graag op ons. We zijn geen windmolen of zonnepaneel, maar wat wij het liefste doen is wél de energie in mensen naar boven halen, mensen enthousiasmeren. Door onze kennis over marketing, communicatie of tekst in te zetten, structuur en houvast te bieden, dicht bij onszelf te blijven, mensen persoonlijk te behandelen en hard te werken. Door te inspireren, met gezond boerenverstand. En dan ís en blijft het zeker leuk!